.NET WebDev interview questions - Part 1

  1. Which of the following languages is NOT included in the default .NET Framework installation?
  2. What are the different types of serialization supported in .NET Framework
    • XmlSerializer
    • SoapFormatter
    • XPathNavigator
    • HttpFormatter
  3. The CLR uses which format for assembly version numbers
    • Major:Minor:Revision:Build
    • Major:Build:Minor:Revision
    • Major:Revision:Minor:Build
    • Major:Minor:Build:Revision
  4. What tool is used to manage the GAC?
    • GacMgr.exe
    • GacSvr32.exe
    • GacUtil.exe
    • RegSvr.exe
  5. State True or False: A single .NET dll can contain unlimited classes
    • True
    • False
  6. State True or False: ASP.NET can currently run only on Windows Platform
    • True
    • False
  7. Which one of the following best describes “Type-Safe”
    • It ensures that the data type are safely handled
    • It ensures that types are not mismatched when they are called so uses a typecasting before referencing any data object
    • It ensures that an object only references memory locations that it’s allowed to, preventing data corruption and the accidental misuse of object types
    • All of the above
  8. The number of objects in ASP.NET is
    • 6
    • 7
    • 9
    • 10
  9. The code used to turn off buffering is
    • Buffering = false
    • OutputBuffer = false
    • BufferOutput = false
    • Buffer = Off
  10. Can you have two applications on the same machine one which is using .NET Framework 1.1 and the other using 2.0 ?
    • Yes
    • No
    • Depends on System configuration
  11. Which of the following DOT.NET tools manages certificates, certificate trust lists (CTLs), and certificate revocation lists (CRLs)?
    • sn.exe
    • certnet.exe
    • certmgr.exe
    • gacutil.exe
  12. You need to generate a public/private key pair for using in creating a shared assembly. Given the above scenario, which .NET SDK utility should be used?
    • certmgr.exe
    • gacutil.exe
    • sn.exe
    • resgen.exe
  13. The object that contains all the properties and methods for every ASP.NET page, that is built is
    • Page Object
    • HTTPPage Object
    • WebPage Object
    • System.Web.UI.Page
  14. In C#, which character is used to indicate a verbatim string literal?
    • @
    • !
    • "
    • #
  15. Which of the following operators has the highest precedence?
    • Pre Increment (++x)
    • Shift bits left: <<
    • Bitwise Or: |
    • Post Increment (x++)
  16. The uniqueId that gets generated at the start of the Session is stored in
    • Client computer as a cookie
    • Server machine
    • Passed to and fro on each and every request and response
    • Both a and b are correct
  17. State True or False: C# supports multiple-inheritance
    • True
    • False
  18. Bitwise AND operator in C# is
    • &
    • &&
    • AND
    • XAND
  19. Bitwise OR operator in C# is
    • OR
    • ||
    • |
    • XOR
  20. What’s the .NET datatype that allows the retrieval of data by a unique key?
    • Primary
    • Integer
    • Unique Identifier
    • HashTable
  21. The keyword ‘int’ maps to one of the following .NET types
    • System.Int16
    • System.Int32
    • System.Int64
    • System.Int128
  22. What can be achieved in IL which is not possible in C# ?
    • Creation of an ArrayList
    • Creation of a Dictionary
    • Creation of a two dimensional array
    • Creation of a non-zero based array
  23. Which of the following is the correct code for setting a Session timeout of 30 minutes
    • Session.Timeout = 108000
    • Session.Timeout = 1800
    • Session.Timeout = 300
    • Session.Timeout = 30
  24. The process that ASP.NET uses to keep track of Sessions without cookies is
    • Cookie Munging
    • Cookie Monking
    • Cookie Mocking
    • Cookie Munching
  25. The method that transfers ASP.NET execution to another page, but returns to the original page when it is done is
    • Server.Transfer()
    • Server.Redirect()
    • Server.Execute()
    • Server.Return()
This entry was posted in .NET, Web dev. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

46 Comments on .NET WebDev interview questions - Part 1

  1. webdeveloper
    Posted 2/27/2006 at 11:53 am | Permalink

    Q1 vbscript.net
    Q2 xmlserializer
    Q3 Major minor build revision

  2. webdeveloper
    Posted 2/27/2006 at 11:59 am | Permalink

    Q4 GacUtil.exe
    Q5 true
    Q6 TRUE
    q7All

  3. webdeveloper
    Posted 2/27/2006 at 12:11 pm | Permalink

    Q 9 Buffer=true
    Q10 Yes
    Q 11 Certmgr.exe
    Q12 SN.EXE
    Q13 Page Object

  4. webdeveloper
    Posted 2/27/2006 at 12:32 pm | Permalink

    q 15 Shift bits left
    Q 16 a and b
    q 17 false
    q 18 &&
    q 19 ||
    q20 Hashtable
    q21 System.Int32
    Q22 Creation of a dictionary
    q23 Session.Timeout = 1800

    q25 Server.Redirect()

  5. pavan
    Posted 3/10/2006 at 3:02 am | Permalink

    24)The process that ASP.NET uses to keep track of Sessions without cookies is
    Cookie Munging
    Cookie Monking
    Cookie Mocking
    Cookie Munching
    ans:actualyy all answers are wrong..the answer is cookie mangling or url mangling…

  6. Stephany
    Posted 3/22/2006 at 8:27 pm | Permalink

    1. Which of the following languages is NOT included in the default .NET Framework installation?
    o C#
    o VB.NET
    o JScript.NET
    o VBScript.NET
    Answer:
    VBScript.NET

  7. Stephany
    Posted 3/22/2006 at 8:36 pm | Permalink

    2. What are the different types of serialization supported in .NET Framework
    o XmlSerializer
    o SoapFormatter
    o XPathNavigator
    o HttpFormatter
    Answer:
    XmlSerializer
    SoapFormatter

  8. Stephany
    Posted 3/22/2006 at 8:39 pm | Permalink

    3 The CLR uses which format for assembly version numbers
    o Major:Minor:Revision:Build
    o Major:Build:Minor:Revision
    o Major:Revision:Minor:Build
    o Major:Minor:Build:Revision
    Answer:
    Major:Minor:Build:Revision

  9. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 12:45 am | Permalink

    4 What tool is used to manage the GAC?
    o GacMgr.exe
    o GacSvr32.exe
    o GacUtil.exe
    o RegSvr.exe
    Answer:
    GacUtil.exe

  10. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 12:57 am | Permalink

    5 State True or False: A single .NET dll can contain unlimited classes
    • True
    • False
    Answer:
    True

  11. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 1:08 am | Permalink

    6 State True or False: ASP.NET can currently run only on Windows Platform
    o True
    o False
    Answer:
    True

  12. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 9:51 pm | Permalink

    7 Which one of the following best describes “Type-Safe”
    o It ensures that the data type are safely handled
    o It ensures that types are not mismatched when they are called so uses a typecasting before referencing any data object
    o It ensures that an object only references memory locations that it’s allowed to, preventing data corruption and the accidental misuse of object types
    o All of the above
    Answer:
    It ensures that an object only references memory locations that it’s allowed to, preventing data corruption and the accidental misuse of object types

  13. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 10:15 pm | Permalink

    8 The number of objects in ASP.NET is
    6
    7
    9
    10
    Answer:
    7

  14. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 10:26 pm | Permalink

    9 The code used to turn off buffering is
    o Buffering = false
    o OutputBuffer = false
    o BufferOutput = false
    o Buffer = Off
    Answer:
    Buffer=false

  15. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 10:44 pm | Permalink

    10 Can you have two applications on the same machine one which is using .NET Framework 1.1 and the other using 2.0 ?
    o Yes
    o No
    o Depends on System configuration
    Answer:
    Yes

  16. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 10:46 pm | Permalink

    11 Which of the following DOT.NET tools manages certificates, certificate trust lists (CTLs), and certificate revocation lists (CRLs)?
    o sn.exe
    o certnet.exe
    o certmgr.exe
    o gacutil.exe
    Answer:
    certmgr.exe

  17. Stephany
    Posted 3/23/2006 at 10:50 pm | Permalink

    12 You need to generate a public/private key pair for using in creating a shared assembly. Given the above scenario, which .NET SDK utility should be used?
    o certmgr.exe
    o gacutil.exe
    o sn.exe
    o resgen.exe
    Answer:
    sn.exe

  18. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 1:20 am | Permalink

    13 The object that contains all the properties and methods for every ASP.NET page, that is built is
    o Page Object
    o HTTPPage Object
    o WebPage Object
    o System.Web.UI.Page
    Answer:
    Page Object

  19. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 1:34 am | Permalink

    14 In C#, which character is used to indicate a verbatim string literal?
    o @
    o !
    o ”
    o #
    Answer:
    @

  20. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 12:48 pm | Permalink

    15 Which of the following operators has the highest precedence?
    o Pre Increment (++x)
    o Shift bits left:

  21. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 1:33 pm | Permalink

    16 The uniqueId that gets generated at the start of the Session is stored in
    o Client computer as a cookie
    o Server machine
    o Passed to and fro on each and every request and response
    o Both a and b are correct
    Answer:
    Both a and b are correct

  22. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 1:59 pm | Permalink

    17 State True or False: C# supports multiple-inheritance
    o True
    o False
    Answer:
    False

  23. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 2:43 pm | Permalink

    18 Bitwise AND operator in C# is
    o &
    o &&
    o AND
    o XAND
    Answer:
    &

  24. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 2:44 pm | Permalink

    19 Bitwise OR operator in C# is
    o OR
    o ||
    o |
    o XOR
    Answer:
    |

  25. Stephany
    Posted 3/24/2006 at 3:23 pm | Permalink

    20 What’s the .NET datatype that allows the retrieval of data by a unique key?
    o Primary
    o Integer
    o Unique Identifier
    o HashTable
    Answer:
    HashTable

  26. Stephany
    Posted 3/25/2006 at 12:51 am | Permalink

    21 The keyword ‘int’ maps to one of the following .NET types
    System.Int16
    System.Int32
    System.Int64
    System.Int128
    Answer:
    System.Int32

  27. Stephany
    Posted 3/25/2006 at 1:10 am | Permalink

    22 What can be achieved in IL which is not possible in C# ?
    o Creation of an ArrayList
    o Creation of a Dictionary
    o Creation of a two dimensional array
    o Creation of a non-zero based array
    Answer:
    Creation of a non-zero based array

  28. Stephany
    Posted 3/25/2006 at 1:18 am | Permalink

    23 Which of the following is the correct code for setting a Session timeout of 30 minutes
    o Session.Timeout = 108000
    o Session.Timeout = 1800
    o Session.Timeout = 300
    o Session.Timeout = 30
    Answer:
    Session.Timeout = 30

  29. Stephany
    Posted 3/25/2006 at 1:19 am | Permalink

    15 Which of the following operators has the highest precedence?
    Pre Increment (++x)
    Shift bits left:

  30. Stephany
    Posted 3/25/2006 at 1:19 am | Permalink

    15 Which of the following operators has the highest precedence?
    Pre Increment (++x)
    Shift bits left:
    Bitwise Or: |
    Post Increment (x++)
    Answer:
    Post Increment (x++)

  31. Stephany
    Posted 3/25/2006 at 11:52 am | Permalink

    24 The process that ASP.NET uses to keep track of Sessions without cookies is
    o Cookie Munging
    o Cookie Monking
    o Cookie Mocking
    o Cookie Munching
    Answer:
    Cookie munging

  32. Stephany
    Posted 3/25/2006 at 11:58 am | Permalink

    25 The method that transfers ASP.NET execution to another page, but returns to the original page when it is done is
    o Server.Transfer()
    o Server.Redirect()
    o Server.Execute()
    o Server.Return()
    Answer:
    Server.Execute()

  33. Rana Ranjeet Singh
    Posted 8/24/2006 at 1:18 am | Permalink

    8 The number of objects in ASP.NET is
    6
    7
    9
    10
    Answer:
    7

    Tech Interviews comment by Stephany

    The answer written above is wrong.

    The correct answer is 10

  34. Rana Ranjeet Singh
    Posted 8/24/2006 at 1:20 am | Permalink

    Actually in classic ASP , there are 07 objects

  35. Babu
    Posted 8/25/2006 at 10:28 am | Permalink

    how can ii convert asp code to asp.net code…
    or is it possible

  36. Reena
    Posted 10/11/2006 at 11:01 am | Permalink

    what is the difference b/w server.transfer() and server.Execute

  37. Nagaraja
    Posted 10/22/2006 at 7:13 am | Permalink

    There are only 6 objects in ASP.net

    Server
    Session
    Application
    ObjectContext
    Response
    Request

  38. Ram
    Posted 12/1/2006 at 6:54 am | Permalink

    What can be achieved in IL which is not possible in C# ?
    Creation of an ArrayList
    Creation of a Dictionary
    Creation of a two dimensional array
    Creation of a non-zero based array

    Ans: d
    u can create an array which can start from 1 rather starting from 0 as generally happens in c#.
    In IL, u can do a array of lengh starting from 1 or the number u specify to 10 numbers from that.

  39. surya
    Posted 12/27/2006 at 5:56 am | Permalink

    what is main difference between ComboBox and DropDownLIst ?

  40. Biswaprakash Nayak
    Posted 8/24/2007 at 3:51 am | Permalink

    3 The CLR uses which format for assembly version numbers
    o Major:Minor:Revision:Build
    o Major:Build:Minor:Revision
    o Major:Revision:Minor:Build
    o Major:Minor:Build:Revision
    Answer:
    Major:Minor:Build:Revision

    go through http://www.dotnet247.com/247reference/msgs/45/225355.aspx

  41. Biswaprakash Nayak
    Posted 8/24/2007 at 4:11 am | Permalink

    9 The code used to turn off buffering is
    o Buffering = false
    o OutputBuffer = false
    o BufferOutput = false
    o Buffer = Off
    Answer:
    Buffer=false
    In the page directive u can set that Buffer=”false”

  42. Biswaprakash Nayak
    Posted 8/24/2007 at 4:21 am | Permalink

    11 Which of the following DOT.NET tools manages certificates, certificate trust lists (CTLs), and certificate revocation lists (CRLs)?
    o sn.exe
    o certnet.exe
    o certmgr.exe
    o gacutil.exe
    Answer:
    certmgr.exe

    this s Certificate Manager tool manages certificates, certificate trust lists (CTLs), and certificate revocation lists (CRLs).

  43. Posted 12/2/2007 at 12:28 am | Permalink

    Regarding question #22, you can create a non-zero based array in c# by using System.Array’s static method: CreateInstance. See http://www.angrycoder.com/article.aspx?ArticleID=253.

  44. lakshmi
    Posted 5/14/2008 at 4:25 am | Permalink

    25.Ans Server.Execute()

  45. Posted 5/19/2008 at 1:23 am | Permalink

    Question:#22
    Ans: non-zero based array in c#
    There may be work around but among the options this is the correct one..

  46. prashant
    Posted 2/2/2009 at 1:45 pm | Permalink

    There are only 7 objects in ASP.net

    Server
    Session
    Application
    ObjectContext
    Response
    Request
    Error

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*