.NET database dev questions

  1. To test a Web Service you must create a windows application or web application to consume this service? It is True/False?
  2. How many classes can a single.NET DLL contain?
  3. What are good ADO.NET object(s) to replace the ADO Recordset object?
  4. On order to get assembly info which namespace we should import?
  5. How do you declare a static variable and what is its lifetime? Give an example.
  6. How do you get records number from 5 to 15 in a dataset of 100 records? Write code.
  7. How do you call and execute a Stored Procedure in.NET? Give an example.
  8. What is the maximum length of a varchar in SQL Server?
  9. How do you define an integer in SQL Server?
  10. How do you separate business logic while creating an ASP.NET application?
  11. If there is a calendar control to be included in each page of your application, and and we do not intend to use the Microsoft-provided calendar control, how do you develop it? Do you copy and paste the code into each and every page of your application?
  12. How do you debug an ASP.NET application?
  13. How do you deploy an ASP.NET application?
  14. Explain similarities and differences between Java and.NET?
  15. Specify the best ways to store variables so that we can access them in various pages of ASP.NET application?
  16. What are theXML files that are important in developing an ASP.NET application?
  17. What are theXML files that are important in developing an ASP.NET application?
  18. What is XSLT and what is its use?
  19. How many objects are there in ASP?
  20. Which DLL file is needed to be registered for ASP?
  21. Is there any inbuilt paging (for example shoping cart, which will show next 10 records without refreshing) in ASP? How will you do pating?
  22. What does Server.MapPath do?
  23. Name atleast three methods of response object other than Redirect.
  24. Name atleast two methods of response object other than Transfer.
  25. What is State?
  26. Explain differences between ADO and DAO.
  27. How many types of cookies are there?
  28. Tell few steps for optimizing (for speed and resource) ASP page/application.
  29. Which command using Query Analyzer will give you the version of SQL Server and Operating System?
  30. Using query analyzer, name 3 ways you can get an accurate count of the number of records in a table.
  31. What is the purpose of using COLLATE in a query?
  32. What is one of the first things you would do to increase performance of a query? For example, a boss tells you that “a query that ran yesterday took 30 seconds, but today it takes 6 minutes”?
  33. What is an execution plan? When would you use it? How would you view the execution plan?
  34. What is the STUFF function and how does it differ from the REPLACE function?
  35. What does it mean to have quoted_identifier on? What are the implications of having it off?
  36. What are the different type of replication? How are they used?
  37. What is the difference between a Local temporary table and a Global temporary table? How is each one used?
  38. What are cursors? Name four type of cursors and when each one would be applied?
  39. What is the purpose of UPDATE STATISTICS?
  40. How do you use DBCC statements to monitor various ASPects of a SQL Server installation?
  41. How do SQL Server 2000 andXML linked? What is SQL Server agent?
  42. What is referential integrity and how can we achieve it?
  43. What is indexing?
  44. Explain differences between server.transfer and server.execute method?
  45. What is de-normalization? When do you do it and how?
  46. Explain features of SQL Server like Scalibility, Availability, Integration with Internet.
  47. What is DataWarehousing?
  48. What is OLAP?
  49. How do we upgrade SQL Server 7.0 to 2000?
  50. What is job?
  51. What is Task?
  52. How would you update the rows which are divisible by 10, given a set of numbers in column?
  53. How do you find the error, how can you know the number of rows affected by last SQL Statement?
  54. What are the advantages/disadvantages of viewstate?
  55. Describe session handling in webform. How does it work and what are the limits?
  56. Explain differences between framework 1.0 and framework 1.1
  57. If we write any code for dataGrid methods, what is the access specifier used for that methods in the code behind file and why and how? Give an example.
  58. What is the use of trace utility?
  59. What are the differences between User control and Web control and Custom control?
  60. If I have more than one version of one assemblies, then how will I use old version in my application? Give an example.
  61. How do you create threadinf in.NET?
  62. Describe the Managed Execution Process.
  63. What is Active Directory? What is the namespace used to access the Microsoft Active Directories?
  64. What are Interop Services?
  65. How does you handle this COM components developed in other programming languages in.NET?
  66. How will you register COM+ services?
This entry was posted in .NET, Database. Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

30 Comments on .NET database dev questions

  1. Raveendra Sharma
    Posted 2/27/2006 at 1:41 am | Permalink

    Q. How do u call and execute a stored procedure in .NET?
    Ans.

    system.Data;
    system.Data.SqlClient;

    SqlConnection sqCon = new SqlConnection(”connection string”);
    SqlCommand sqCmd = new SqCmd();
    sqCmd.Connection = sqCon;
    sqCmd.CommandText = procedure_name;
    sqCmd.CommandType = CommandType.StoredProcedure;
    sqComd.ExecuteReader();

    regards - Raveendra Sharma

  2. Raveendra Sharma
    Posted 2/27/2006 at 1:44 am | Permalink

    Q 23.
    methods of Response is
    Redirect
    a. Transfer

  3. Raveendra Sharma
    Posted 2/27/2006 at 1:48 am | Permalink

    Q8. What is maximum length of VARCHAR in SQL-SERVER?
    ANS.

    VARCHAR[(n)]
    Null-terminated Unicode character string of length n,
    with a maximum of 255 characters. If n is not supplied, then 1 is assumed.

  4. Raveendra Sharma
    Posted 2/27/2006 at 8:22 am | Permalink

    Q9.
    Ans. We define integer in Sql server as
    var_name int

    -Raveendra Sharma

  5. webdeveloper
    Posted 2/28/2006 at 10:59 am | Permalink

    Q1 FALSE
    Q2 As many
    q3 Reader,Dataset
    Q4 System.Reflection
    Q5 static int Myint–The life time is during the
    entire application.

  6. webdeveloper
    Posted 2/28/2006 at 11:34 am | Permalink

    Q6 DataSet ds1=new DataSet();
    String strCon=”data source=IBM-6BC8A0DACEF;initial catalog=pubs;integrated security=SSPI;persist” +” security info=False;user id=sa;workstation id=IBM-6BC8A0DACEF;packet size=4096″;

    String strCom1=”SELECT * FROM employee”;
    SqlDataAdapter sqlDa1=new SqlDataAdapter(strCom1,strCon);
    ds1.Tables.Add(”employee”);
    sqlDa1.Fill(ds1,40,50,ds1.Tables["employee"].TableName);
    DataGrid dg1.DataSource=ds1.Tables["employee"].DefaultView;
    dg1.DataBind();

  7. webdeveloper
    Posted 2/28/2006 at 11:58 am | Permalink

    Q7 ds1=new DataSet();

    sqlCon1=new SqlConnection(connectionstring);

    String strCom1=”byroyalty”;

    sqlCom1=new SqlCommand(strCom1,sqlCon1);
    sqlCom1.CommandType=CommandType.StoredProcedure;
    sqlDa1=new SqlDataAdapter(sqlCom1);
    SqlParameter myPar=new SqlParameter(”@percentage”,SqlDbType.Int);
    sqlCom1.Parameters.Add (myPar);
    myPar.Value=40;
    sqlDa1.Fill(ds1);
    dg1.DataSource=ds1;
    dg1.DataBind();

  8. ShaliniMalliarjunan
    Posted 3/6/2006 at 2:02 am | Permalink

    12.Write the code in the place where u want to seee the debug output.
    debug.write.
    for this u should have which is default.
    19. 8 objects, they are request,response, server,application,session,file, dictionary, textstream.
    22.srver.mappath() maps the path given in the argument to the server’s physical path.
    27. 2 types, persistant and impersistant.
    28. 1.avoid mixing the html code with asp code frequently.
    32.Use Storedprocedure for any optimized result, be’coz it is an compiled code.
    34.stuff-> inserts into it without removing any thing.
    Replace->replace the given text with the new one.
    37.Local templrary table will have a single # (#tablename) appended with the table name.Global templrary table will have Double # (##tablename) appended with the table name.
    Ex:create table #table1
    local temp. table will be available until the session who created it logs out, but global temp. table is available till the last session gets close in SQLServer.
    44. server.transfer-> transefers the server’s control to the requested page given in the parameter.
    server.Execute-> executes the requested page from the current page itself,with no change in the address bar. after execution the next line of code is executed in the current page.
    53. @@errors->give the last error occured in the current DB.
    59. Usercontrol-> control that is created as u wish.
    Web Control-> any control placed in web page (web application page)
    Custom Control-> same as user control with some difference.

    user control custome control
    1.easy to create difficult
    2.no full suport for customers using
    Visual studio tools Full support
    3. Seperate copy of the control in each
    assembly only one copy in global assembly.
    4. best for static layout best for dynamic layout.

    65. add the component in add reference window, click .NETCOM tab.

  9. Stephen
    Posted 3/10/2006 at 9:19 am | Permalink

    #14: Comparing Java and .NET is comparing apples and oranges. Either the question needs to be to compare Java and C# or J2EE and .NET.

  10. Jaison Jacob
    Posted 3/10/2006 at 3:22 pm | Permalink

    Q:8
    Ans: 8000

  11. shiva
    Posted 3/21/2006 at 5:04 am | Permalink

    How will you register COM+ services?

    Ans. Through X-Copy Deployment.

  12. shiva
    Posted 3/21/2006 at 5:07 am | Permalink

    How does you handle this COM components developed in other programming languages in.NET?

    Ans. While adding the refferences we can handle the COM components in other .Net programming languages.

  13. Shelly Midha
    Posted 5/17/2006 at 8:12 am | Permalink

    30. a. Select count(*) from table1
    b. SELECT object_name(id) ,rowcnt FROM sysindexes WHERE indid IN (1,0) AND OBJECTPROPERTY(id, ‘IsUserTable’) = 1
    c. exec sp_table_validation @table = ‘authors’

    31. Collation refers to a set of rules that determine how data is sorted and compared. Character data is sorted using rules that define the correct character sequence, with options for specifying case-sensitivity, accent marks, kana character types and character width.

    53. Ans. select @@rowcount

  14. Mahesh Gothi
    Posted 6/17/2006 at 12:24 am | Permalink

    What does Server.MapPath do?
    Ans: It returns the complete(absolute) path of the file used in parameter.

  15. Mahesh Gothi
    Posted 6/17/2006 at 12:31 am | Permalink

    27. How many types of cookies are there?
    Ans. Two type of cookeies.
    a) single valued eg request.cookies(”UserName”).value=”Mahesh”
    b)Multivalued cookies. These are used in the way collections are used.
    e.g.
    request.cookies(”CookiName”)(”UserName”)=”Mahesh”
    request.cookies(”CookiName”)(”UserID”)=”ABC003″

    rember no value method in multivalued cooki

  16. Posted 8/10/2006 at 8:50 am | Permalink

    maximum length of varchar is 8000 in sql server

  17. Satheesh
    Posted 8/15/2006 at 1:41 am | Permalink

    How to create and execute VSS (Visual source safe) file in .net.

    kindly help me for the problem

  18. Midhun Kumar Allu
    Posted 9/6/2006 at 8:21 am | Permalink

    29. How to find the SQL server version from Query Analyser
    To determine which version of Microsoft SQL Server 2005 is running, connect to SQL Server 2005 by using SQL Server Management Studio, and then run the following Transact-SQL statement:

    SELECT SERVERPROPERTY(’productversion’), SERVERPROPERTY (’productlevel’), SERVERPROPERTY (’edition’)

    The results are:
    • The product version (for example, “9.00.1399.06″).
    • The product level (for example, “RTM”).
    • The edition (for example, “Enterprise Edition”).
    For example, the result looks similar to:
    9.00.1399.06 RTM Enterprise Edition

    How to determine which version of SQL Server 2000 is running
    To determine which version of SQL Server 2000 is running, connect to SQL Server 2000 by using Query Analyzer, and then run the following code:

    SELECT SERVERPROPERTY(’productversion’), SERVERPROPERTY (’productlevel’), SERVERPROPERTY (’edition’)

    The results are:
    • The product version (for example, 8.00.534).
    • The product level (for example, “RTM” or “SP2″).
    • The edition (for example, “Standard Edition”). For example, the result looks similar to:

    8.00.534 RTM Standard Edition

  19. Midhun Kumar Allu
    Posted 9/6/2006 at 8:27 am | Permalink

    For Question 29, one can also use SELECT @@Version where the result would look like

    Microsoft SQL Server 2005 - 9.00.1399.06 (Intel X86)
    Oct 14 2005 00:33:37
    Copyright (c) 1988-2005 Microsoft Corporation
    Express Edition on Windows NT 5.1 (Build 2600: Service Pack 2)

  20. N
    Posted 9/22/2006 at 9:31 am | Permalink

    1. To test a Web Service you must create a windows application or web application to consume this service? It is True/False?
    Ans. False

    2. How many classes can a single.NET DLL contain?
    Ans. One or more

    3. What are good ADO.NET object(s) to replace the ADO Recordset object?
    Ans. The differences includes

    In ADO, the in-memory representation of data is the recordset.
    In ADO.net, it is the dataset

    A recordset looks like a single table in ADO
    In contrast, a dataset is a collection of one or more tables in ADO.net

    ADO is designed primarily for connected access
    ADO.net the disconnected access to the database is used

    In ADO you communicate with the database by making calls to an OLE DB provider.
    In ADO.NET you communicate with the database through a data adapter (an
    OleDbDataAdapter, SqlDataAdapter, OdbcDataAdapter, or OracleDataAdapter object), which makes calls to an OLE DB provider or the APIs provided by the underlying data source.

    In ADO you cant update the database from the recordset.
    ADO.NET the data adapter allows you to control how the changes to the dataset are transmitted to the database.

    4. On order to get assembly info which namespace we should import?
    Ans. System.Reflection Namespace

    5. How do you declare a static variable and what is its lifetime? Give an example. Ans. The static modifier is used to declare a static member, which belongs to the type itself rather than to a specific object. The static modifier can be used with fields, methods, properties, operators, events and constructors, but cannot be used with indexers, destructors, or types. In C#, the static keyword indicates a class variable. In VB, the equivalent keyword is Shared. Its scoped to the class in which it occurs.

    Example

    a. Static int var //in c#.net
    b. static void Time( ) //in c#.net

    6. How do you get records number from 5 to 15 in a dataset of 100 records? Write code.
    Ans.
    OleDbConnection1.Open()
    OleDbDataAdapter1.Fill(DataSet21, 5, 15, “tab”)
    This will fill the dataset with the records starting at 5 to 15

    7. How do you call and execute a Stored Procedure in.NET? Give an example.
    Ans. Yes

    Dim cn as new OleDbConnection ( “Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;”+ _
    “Data Source=C:\Documents and Settings\User\My Documents\Visual Studio Projects\1209\db1.mdb”+ _
    “User ID=Admin;”+ _
    “Password=;”);
    Dim cmd As New OleDbCommand(”Products”, cn)
    cmd.CommandType = CommandType.StoredProcedure

    Dim da As New OleDataAdapter(cmd)
    Dim ds As New DataSet()
    da.Fill(ds, “Products”)
    DataGrid1.DataSource = ds.Tables(”Products”)

    8. How do you separate business logic while creating an ASP.NET application?
    Ans. The business logic is the aspx.cs or the aspx.vb where the code is being written. The presentation logic is done with .aspx extention.

    9. If there is a calendar control to be included in each page of your application, and and we do not intend to use the Microsoft-provided calendar control, how do you develop it? Do you copy and paste the code into each and every page of your application?
    Ans. Create the Calendar User Control
    The control we will create will contain a calendar control and a label which has the corresponding date and time written
    Steps are:-

    Creating a CalenderControl
    1) To begin, open Visual Studio .NET and begin a new C# Windows Control Library.
    2) You may name it whatever you like, for this sample the project name will be CalenderControl

    Using the Calender Control in a Windows Application
    It’s just like adding any other control like a button or a label.
    1) First, create a new Windows Application project named: CustomControl.
    2) Add a reference to the Calender Control DLL named: CalenderControl.dll.
    3) Now you a can customize the Toolbox:
    Right-Click the Toolbox> .NET Framework Components> Browse> select the CalenderControl.dll.
    4)The Calender Control is now added to the Toolbox and can be inserted in Windows Form as any other control.
    The control itself will take care of the date display
    10. How do you debug an ASP.NET application?
    Ans. There are two level of asp.net debugging

    1. Page level debugging
    For this we have to edit the page level debugging enable the trace to true in the line in the html format of the page.

    %@ Page Language=”vb” trace=”true”AutoEventWireup=”false” Codebehind=”WebForm1.aspx.vb” Inherits=”WebApplication2.WebForm1″%>

    2. You can enable the debugging in the application level for this
    Edit the following trace value in web.config file

    Enable trace enabled=true.

    11. How can you deploy an asp.net application ?
    Ans. You can deploy an ASP.NET Web application using any one of the following three deployment options.
    a) Deployment using VS.NET installer
    b) Using the Copy Project option in VS .NET
    c) XCOPY Deployment

    12. Explain similarities and differences between Java and.NET?
    Ans.

    13. Specify the best ways to store variables so that we can access them in various pages of ASP.NET application?
    Ans. Declare the variables in Global.aspx

    14. What are the XML files that are important in developing an ASP.NET application?
    Ans. The XML file necessary for the for developing an asp.net application is
    Web.config

    15. What are the XML files that are important in developing an ASP.NET application?
    Ans. The XML file necessary for the for developing an asp.net application is Web.config

    16. How many objects are there in ASP?
    Ans. There are 6 objects in ASP.net
    a) Server
    b) Session
    c) Application
    d) ObjectContext
    e) Response
    f) Request
    17. Which DLL file is needed to be registered for ASP?
    Ans. The dll needed for the ASP.net is SYSTEM.WEB.dll

    18. Is there any inbuilt paging (for example shopping cart, which will show next 10 records without refreshing) in ASP? How will you do paging?
    Ans. Use DataGrid control which has in-built paging features for the purpose.

    19. What does Server.MapPath do?
    Ans. It returns a string containing the physical path in the server’s file system that corresponds to the virtual or relative path specified by the Path argument.

    20. Name atleast three methods of response object other than Redirect.
    Ans.
    a) Response.Clear( )
    Clears the content of the current output stream.
    b) Response.Close( )
    Closes the network socket for the current response.
    c) Response.End( )
    Stops processing the current request and sends all buffered content to the client immediately.

    21. Name atleast two methods of response object other than Transfer.
    Ans.
    a) Response.ClearContent( )
    Clears the content of the current output stream.
    b) Response.ClearHeaders( )
    Clears the HTTP headers from the current output stream.
    22. What is State?
    Ans. It is the property of the web forms.
    ASP.NET provides four types of state:
    Application state
    Session state
    Cookie state
    View state.

    23. Explain differences between ADO and DAO.
    Ans.
    dao- can access only access database
    ado- can access any databases

    24. How many types of cookies are there?
    Ans. There are two types of cookies:
    Session cookies
    Persistent cookies

    25. Tell few steps for optimizing (for speed and resource) ASP page/application.
    Ans. Avoid mixing html code with asp code

    26. Which command using Query Analyzer will give you the version of SQL Server and Operating System?
    Ans.
    @@VERSION
    Returns version, processor architecture, build date, and operating system for the current installation of SQL Server.
    27. Using query analyzer, name 3 ways you can get an accurate count of the number of records in a table.

    Ans.
    SELECT count( * ) as totalrecords FROM employee
    This will display total records under the name totalrecords in the table employee

    use COUNT_BIG
    Returns the number of items in a group.

    @@ROWCOUNT
    Returns the number of rows affected by the last statement.
    Use this statement after an SQL select * statement, to retrieve the total number of rows in the table

    28. What is the purpose of using COLLATE in a query?
    Ans. COLLATE is a clause that can be applied to a database definition or a column definition to define the collation, or to a character string expression to apply a collation cast.

    29. What is one of the first things you would do to increase performance of a query? For example, a boss tells you that “a query that ran yesterday took 30 seconds, but today it takes 6 minutes”?
    Ans. One of the best ways to increase query performance is to use indexes.

    30. What is an execution plan? When would you use it? How would you view the execution plan?
    Ans. The Query Analyzer has a feature called Show Execution Plan. This option allows you to view the execution plan used by SQL Server’s Query Optimizer to actually execute the query. This option is available from the Query menu on the main menu of Query Analyzer, and must be turned on before the query is executed. Once the query is executed, the results of the execution plan are displayed in graphical format in a separate window, available from a tab that appears below the query results window on the screen.

    31. What is the STUFF function and how does it differ from the REPLACE function?
    Ans. STUFF - it deletes a specified length of characters and inserts another set of characters at a specified starting point.
    REPLACE -Replaces all occurrences of a specified string value with another string value.

    32. What does it mean to have quoted_identifier on? What are the implications of having it off?
    Ans. SET QUOTED_IDENTIFIER ON- Causes SQL Server to follow the SQL-92 rules regarding quotation mark delimiting identifiers and literal strings. Identifiers delimited by double quotation marks can be either Transact-SQL reserved keywords or can contain characters not usually allowed by the Transact-SQL syntax rules for identifiers.

    33. What are the different types of replication? How are they used?
    Ans. Replication is used for distributing data and the execution of stored procedures across an enterprise. The replication technology allows you to make duplicate copies of your data, move those copies to different locations, and synchronize the data automatically so that all copies have the same data values.
    The different types of replications are
    a) transactional replication
    b) merge replication

    34. What is the difference between a Local temporary table and a Global temporary table? How is each one used?
    Ans. Local temporary tables are visible only in the current session; global temporary tables are visible to all sessions.Prefix local temporary table names with single number sign (#table_name), and prefix global temporary table names with a double number sign (##table_name).

    35. What are cursors? Name four type of cursors and when each one would be applied?
    Ans. Opening a cursor on a result set allows processing the result set one row at a time.
    The four API server cursor types supported by SQL Server are:
    a) Static cursors
    b) Dynamic cursors
    c) Forward-only cursors
    d) Keyset-driven cursors

    36. What is the purpose of UPDATE STATISTICS?
    Ans. UPDATE STATISTICS- it updates information about the distribution of key values for one or more statistics groups (collections) in the specified table or indexed view.

    37. How do you use DBCC statements to monitor various aspects of a SQL Server installation?
    Ans. Database Consistency Checker (DBCC) - Is a statement used to check the logical and physical consistency of a database, check memory usage, decrease the size of a database, check performance statistics, and so on. Database consistency checker (DBCC) ensures the physical and logical consistency of a database, but is not corrective.
    DBCC can help in repairing or checking the installation in case of any failure.

    38. How do SQL Server 2000 and XML linked? What is SQL Server agent?
    Ans. Every Request or the Response to or from SQL Server is converted into XML format. Its purpose is to ease the implementation of tasks for the DBA, with its full-function scheduling engine, which allows you to schedule your own jobs and scripts.

    39. What is referential integrity and how can we achieve it?
    Ans. Referential integrity preserves the defined relationships between tables when records are entered or deleted. In SQL Server, referential integrity is based on relationships between foreign keys and primary keys or between foreign keys and unique keys. Referential integrity ensures that key values are consistent across tables. Such consistency requires that there be no references to nonexistent values and that if a key value changes, all references to it change consistently throughout the database.
    We can achieve this by using foreign key.

    40. What is indexing?
    Ans. If we give proper indexes on a table so that any queries written against this table can run efficiently. As your data sets grow over time, SQL Server will continue to rebuild indexes and move data around as efficiently as possible. This property is known as Indexing.

    41. Explain differences between server.transfer and server.execute method?
    Ans. Execute method returns control to the page in which it is called once the page specified in the Execute method finishes processing, the Transfer method does not return control to the calling page.

    42. What is de-normalization? When do you do it and how?
    Ans. De-normalization is the process of attempting to optimize the performance of a database by adding redundant data. It’s used To introduce redundancy into a table in order to incorporate data from a related table. The related table can then be eliminated. De-normalization can improve efficiency and performance by reducing complexity in a data warehouse schema.

    43. Explain features of SQL Server like Scalibility, Availability, Integration with Internet.
    Ans.
    Scalibility - The same Microsoft SQL Server 2000 database engine operates on Microsoft Windows 2000 Professional, Microsoft Windows 2000 Server, Microsoft Windows 2000 Advanced Server, Windows 98, and Windows Millennium Edition. It also runs on all editions of Microsoft Windows NT version 4.0. The database engine is a robust server that can manage terabyte-sized databases accessed by thousands of users.
    Availability - SQL Server 2000 can maintain the extremely high levels of availability required by large Web sites and enterprise systems.
    Integration -The SQL Server 2000 TCP/IP Sockets communications support can be integrated with Microsoft Proxy Server to implement secure Internet and intranet communications.

    44. What is DataWarehousing?
    Ans. A data warehouse is a collection of data gathered and organized so that it can easily by analyzed, extracted, synthesized, and otherwise be used for the purposes of further understanding the data.

    45. What is OLAP?
    Ans. OLAP is an acronym for On Line Analytical Processing. It is an approach to quickly provide the answer to analytical queries that are dimensional in nature.

    46. How do we upgrade SQL Server 7.0 to 2000?
    Ans.
    Run the installation of the SQL Server 2000
    In the Existing Installation dialog box, click Upgrade your existing installation, and then click Next.
    In the Upgrade dialog box, you are prompted as to whether you want to proceed with the requested upgrade. Click Yes, upgrade my to start the upgrade process, and then click Next. The upgrade runs until finished.
    In the Connect to Server dialog box, select an authentication mode, and then click Next.
    If you are not sure which mode to use, accept the default: The Windows account information I use to log on to my computer with (Windows).
    In Start Copying Files dialog box, click Next.
    Now your Sql Server would be upgraded.

    47. What is job?
    Ans. It can be defined as a task performed by a computer system. For example, printing a file is a job. Jobs can be performed by a single program or by a collection of programs.

    48. What is Task?
    Ans. Whenever you execute a program, the operating system creates a new task for it. The task is like an envelope for the program: it identifies the program with a task number and attaches other bookkeeping information to it.

    49. How would you update the rows, which are divisible by 10, given a set of numbers in column?

    50. How do you find the error, how can you know the number of rows affected by last SQL Statement?
    Ans.
    Use @@ERROR which returns the error number for the last Transact-SQL statement executed fro knowing the error.
    Use @@ROWCOUNT which returns the number of rows affected by the last statement for finding the no of rows affected.

    51. What are the advantages/disadvantages of viewstate?
    Ans.
    Disadvantages - Because the view state for a given page must be kept on the server, it is possible for the current state to be out of synchronization with the current page of the browser, if the user uses the Back feature on the browser to go back in the history.
    Advantages - On ordinary Web Forms pages, their view state is sent by the server as a hidden variable in a form, as part of every response to the client, and is returned to the server by the client as part of a postback. However, to reduce bandwidth demand when using mobile controls, ASP.NET does not send a page’s view state to the client. Instead, the view state is saved as part of a user’s session on the server. Where there is a view state, a hidden field that identifies this page’s view state is sent by the server as part of every response to the client, and is returned to the server by the client as part of the next request.

    52. Describe session handling in webform. How does it work and what are the limits?
    Ans. Session management in ASP.NET can be done in two ways:
    Using Cookies
    Encoding of URLs with Session ID

    53. Explain differences between framework 1.0 and framework 1.1
    Ans
    1. Native Support for Developing Mobile Web Applications
    2. Unified Programming Model for Smart Client Application Development
    3. Enable Code Access Security for ASP.NET Applications
    4. Native Support for Communicating with ODBC and Oracle Databases
    5. Supports for IPv6

    54. If we write any code for dataGrid methods, what is the access specifier used for that methods in the code behind file and why and how? Give an example
    Ans. We use Friends Modifer for the dataGrid methods.
    Friend WithEvents DataGrid1 As System.Windows.Forms.DataGrid

    55. What is the use of trace utility?
    Ans. Tracing is a very important monitoring and debugging tool for distributed, multitier applications. Such applications often contain problems that can only be observed when the application is under a heavy load and the inherent randomness of a real-life environment. Trace utility allows developers and administrators to monitor the health of applications running in real-life settings.

    56. What are the differences between User control and Web control and Custom control?
    Ans
    User control
    1) Reusability web page
    2) We can’t add to toolbox
    3) Just drag and drop from solution explorer to page (aspx)
    4) Good for static layout
    5) Easier to create
    6) Not complied into DLL

    Custom controls
    1) Reusability of control (or extend functionalities of existing control)
    2) We can add toolbox
    3) Just drag and drop from toolbox
    4) You can register user control to. Aspx page by Register tag
    5) A single copy of the control is required in each application
    6) Good for dynamic layout
    7) Hard to create
    8) Compiled in to dll

    Custom controls
    1) Reusability of control
    2) Pre defined Control
    3) Just drag and drop from toolbox

    57. If I have more than one version of one assemblies, then how will I use old version in my application? Give an example.

    Ans. Change the assembly version number in the AssemblyInfo.vb file

    58. How do you create thread in.NET?
    Ans.
    1) Import System.Threading
    2) Create a new thread using new Thread() and assign the address of the method
    3) Use Thread.Start method to start the execution

    using System;
    using System.Threading;

    public class Test
    {
    static void Main()
    {
    ThreadStart job = new ThreadStart(ThreadJob);
    Thread thread = new Thread(job);
    thread.Start();

    for (int i=0; i

  21. Shasha
    Posted 11/30/2006 at 12:51 pm | Permalink

    Q : How the value for a Created Formula in Report can be passed through Coding in C#.Net

  22. Baliram Suryawanshi
    Posted 1/20/2007 at 2:42 pm | Permalink

    AS EJB technology enables rapid and simplified development of distributed, transactional, secure and portable applications based on Java technology
    which technology is available in .Net?

  23. Mani
    Posted 4/9/2007 at 2:19 pm | Permalink

    Managed Execution Process
    Describes the steps required to take advantage of the common language runtime.

    1) Choosing a compiler.

    To obtain the benefits provided by the common language runtime, you must use one or more language compilers that target the runtime.

    2) Compiling your code to Microsoft intermediate language (MSIL).

    Compiling translates your source code into MSIL and generates the required metadata.

    3) Compiling MSIL to native code.

    At execution time, a just-in-time (JIT) compiler translates the MSIL into native code. During this compilation, code must pass a verification process that examines the MSIL and metadata to find out whether the code can be determined to be type safe.

    4)Running code.

    The common language runtime provides the infrastructure that enables execution to take place as well as a variety of services that can be used during execution.

  24. Mani
    Posted 4/9/2007 at 2:26 pm | Permalink

    60)What is Active Directory? What is the namespace used to access the Microsoft Active Directories?
    Ans:
    Active Directory is simply a hierarchical, object-orientated database that represents all of your network resources. At the top there’s typically the Organization (O), beneath that Organizational Units (OU) as containers, and finally objects that consist of your actual resources.

    AD provides the ability to control who has access to what resource and when. This includes devices such as printers, files, and any other local network resource or item on the distributed network.

    Within the .NET Framework we are provided with the System.DirectoryServices namespace, which in turns uses Active Directory Services Interfaces (ADSI).

  25. Mani
    Posted 4/9/2007 at 2:27 pm | Permalink

    oops.. the above answer is for Q.63.

  26. Mani
    Posted 4/9/2007 at 2:44 pm | Permalink

    66)How will you register COM+ services?

    Ans: You register the component dynamically when the first instance is created.
    Or, you can manually register the component with Regsvcs.exe.

    To use Regsvcs.exe, follow these steps:

    Click Start, point to Programs, point to Microsoft Visual Studio .NET, and
    then click Visual Studio .NET Tools to open a .NET command prompt.
    At a .NET command prompt, type regsvcs servicedcom.dll.

  27. Rehan Raza
    Posted 7/8/2007 at 11:03 am | Permalink

    Name of The BaseClass in WindowsApplication?

  28. Mark Casey
    Posted 8/16/2007 at 8:20 am | Permalink

    6 - How do you get records number from 5 to 15 in a dataset of 100 records? Write code.

    It goes something like this:

    select top(10) from(
    select * from table
    where not in (select top(5) from table)) as q

  29. Lalit kumar
    Posted 9/1/2007 at 4:36 am | Permalink

    Q. How can you unload an asp.net app without touching the iis?

    Q.)in a load balancing environment, which way you choose to maintain state info, if security is important?

    Q) What command line tools do we have in .net environment? PLS tell all the command used in .NET 2.0?

    Q) What is the plugin architecture? how to use it?

    Q) How to initialize COM in ASP?

  30. How many types of cookies are there?
    Posted 11/27/2007 at 1:22 am | Permalink

    Cookies are two types
    1.Persistent Cookies.
    2..Non Persistent Cookies

    Persistent cookies are those which is storing in cookies folder in hard disk.

    Non persistent cookies is created on memory, inside the browser process. When we close the browser, that memory region will collect by Operating system, and the cookie will also deleted.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*